התגלית המדהימה על טסטוסטרון ואריכות ימים (ולא, זה לא מה שחשבתם)

A group of elderly people in Okinawa, Japan, engaged in natural movement activities like gardening and fishing, symbolizing a long and healthy life.
גלו את הקשר המפתיע בין טסטוסטרון, אריכות ימים ותנועה טבעית. שכחו מחדרי כושר ומשקולות - יש דרך טובה יותר!

ביום שלישי שעבר, כשחיכיתי בתור לקפה ב"קפה גרג" בנתניה (אני תמיד מזמין הפוך קטן חלש, כן, אני קצת משעמם), שמעתי שיחה בין שני חבר'ה על חדרי כושר ו"איך להרים יותר משקל". זה גרם לי לחשוב – למה אנחנו כל כך אובססיביים למשקלים וכוח, כשאולי יש דרך אחרת, טבעית יותר, לשמר את החיוניות שלנו לאורך שנים?

אני רוצה לדבר איתכם על טסטוסטרון, אבל לא כמו שאתם רגילים לשמוע. שכחו לרגע על סטרואידים ותוספים מפוקפקים. אנחנו הולכים לדבר על איך להגביר אותו באופן טבעי, תוך כדי תנועה, חיבור לגוף ושמירה על בריאות לאורך שנים. כן, שמעתם נכון, טסטוסטרון ואריכות ימים הולכים יד ביד, אבל לא כמו שהמאמנים שלכם בחדר כושר סיפרו לכם.

טסטוסטרון: יותר מסתם שרירים

טסטוסטרון הוא הורמון מפתח לגברים (וגם לנשים, במידה פחותה). הוא משפיע על הכל – ממסת שריר וצפיפות עצם ועד למצב רוח, חשק מיני ואנרגיה. אבל הגישה המערבית, הממוקדת בחדרי כושר ומשקולות, פספסה משהו מהותי.

אז למה בעצם טסטוסטרון חשוב לאריכות ימים? הוא משפיע על כל מערכות הגוף, הוא קריטי ליצירת תאי דם אדומים, שמירה על קוגניציה תקינה וחיזוק המערכת החיסונית. כשמפלס הטסטוסטרון יורד, הגוף שלנו הופך פגיע יותר.

אבל יש כאן טוויסט. מיתוס נפוץ אומר שככל שאנחנו מרימים יותר משקל, כך רמת הטסטוסטרון שלנו תעלה. זה נכון חלקית, אבל זה רחוק מלהיות כל התמונה. גוף מתוח, נפוח ותפוס, לא מייצר טסטוסטרון בצורה יעילה. זה קצת כמו לנסות ללחוץ על צינור מים – הזרם יהיה חלש.

שמעתי את ד"ר גיל פלד, מומחה לרפואת אורח חיים, מדבר על זה בפודקאסט "חיים בריאים". הוא הסביר שהתנועה הטבעית שלנו, התנועות שאנחנו אמורים לעשות כבני אדם, הן המפתח לטסטוסטרון מאוזן.

הסוד של הקשישים באוקינאווה (והקווקז)

תחשבו על זה רגע. ראיתם פעם קשיש בן 80 באוקינאווה, שמטפס על הרים ודג דגים, מתאמן בחדר כושר עם משקולות? לא. הם זזים באופן טבעי, כל היום. הם עובדים בגינה, מטפלים בנכדים, הולכים ברגל. הם לא "מתאמנים", הם פשוט חיים.

הם שומרים על ניידות ותפקוד גופני מעולה גם בגיל מתקדם. וזה לא רק באוקינאווה. אותו דבר אפשר לראות בהרי הקווקז ובאזורים אחרים בעולם שבהם אנשים חיים חיים פעילים ופשוטים.

אז למה אנחנו צריכים מתיחות מורכבות אם חיות לא עושות כאלה דברים? אריה לא עושה מתיחות לפני שהוא צד, נכון? הוא פשוט זז. הוא מקשיב לגוף שלו.

תנועה "פרימיטיבית" – הבריאות המתקדמת

זו אולי נשמע כמו סתירה, אבל התנועה ה"פרימיטיבית" שלנו היא למעשה הרבה יותר מתקדמת מבחינת בריאות ותפקוד. תנועות כמו כריעה, זחילה, טיפוס והרמת משאות טבעיים (כמו אבנים או ילדים) הן הרבה יותר יעילות מבחינת ייצור טסטוסטרון ושמירה על גוף בריא וחזק.

תחשבו על זה: ריצה על הליכון זה קצת כמו אריה שהולך הלוך ושוב בכלוב. אין מטרה, אין שינוי נוף, אין גירוי טבעי. לעומת זאת, הליכה בטבע, טיפוס על סלעים או אפילו משחק עם הילדים בפארק – כל אלה מגרים את הגוף בצורה טבעית ומעודדים ייצור טסטוסטרון.

האינטליגנציה התנועתית של הגוף

הגוף שלנו הוא חכם יותר ממה שאנחנו חושבים. הוא יודע מה הוא צריך. הוא רק צריך שאנחנו נקשיב לו. במקום להסתמך רק על הנחיות חיצוניות ממאמנים או מאפליקציות, נסו לפתח אינטואיציה תנועתית. תנו לגוף שלכם להוביל אתכם.

אבל שימו לב – לא כדאי להעמיס על עצמנו משקלים כבדים מדי בלי הכנה מתאימה, כי זה יכול לגרום לפציעות.

שאלה טובה שעולה בדרך היא: איך בכלל מתחילים לחזור לתנועה טבעית? אתם לא לבד – גם אני תוהה את זה לפעמים.

קצת מושגים, קצת כיף

נתחיל ממושג שאולי שמעתם עליו: "קינסטזיס" (Kinesthesis). זה בעצם היכולת של הגוף להרגיש את עצמו בתנועה. נסו להתמקד בתחושות הגופניות בזמן שאתם זזים. תרגישו את השרירים עובדים, את המפרקים נעים.

או, "אג'יליטי" (Agility). שמעתם על זה? זה לא רק מהירות, זה גם יכולת לשנות כיוון בזריזות, ממש כמו חתול.

מה אסור לעשות?

אסור לעשות את מה שכולם עושים רק בגלל שכולם עושים את זה. אל תרימו משקולות כבדות מדי אם הגוף שלכם לא מוכן לזה. אל תבלו שעות על הליכון בלי מטרה. הקשיבו לגוף שלכם.

שאלות מהקהל (מדומות, אבל למה לא?)

  • רונית מחיפה שואלת: "אני עובדת כל היום מול מחשב. איך אני יכולה להגביר את רמת הטסטוסטרון שלי?"

תשובה: קומי כל שעה ועשי כמה תרגילי מתיחות קלים, או אפילו סתם צאי להליכה קצרה סביב הבניין.

  • אבי מבאר שבע שואל: "האם תוספי תזונה יכולים לעזור להגביר את הטסטוסטרון?"

תשובה: חלקם עשויים לעזור, אבל תמיד התייעץ עם רופא לפני שאתה לוקח משהו. עדיף להתמקד בתנועה תקינה ובתזונה נכונה.

הניסוי הקטן שלי (וההזמנה שלכם)

אני עדיין מנסה להבין מה הכי נכון בעניין הזה, ואם מישהו מכם ניסה את השיטה – אשמח לשמוע איך היה. החודש הקרוב אני מתכנן לנסות לשלב יותר תנועות טבעיות בשגרת היומיום שלי – הליכה יחפה על החוף, טיפוס על עצים (בקטנה, כן?), ועוד כמה משחקים עם הילדים. אעדכן כאן בהמשך…

אולי בפעם הבאה ניגע בנושא של איך התזונה משפיעה על רמות הטסטוסטרון.

אז, אתם איתי? קומו מהכיסא, תמתחו קצת, ותקשיבו לגוף שלכם. הוא יודע מה הוא צריך.

אלכס רוזן's Avatar

אלכס רוזן

אלכס רוזן הוא מאמן תנועה וחוקר עצמאי של מערכות תנועה אנושיות טבעיות, המקדיש את חייו להבנת הקשר העמוק בין דפוסי תנועה ואריכות חיים בריאה. רקע ייחודי הכולל סיורים נרחבים בקהילות ילידיות ברחבי העולם העניק לו פרספקטיבה נדירה על תנועה אנושית אותנטית. לאחר פציעת ספורט קשה בצעירותו שהרפואה הקונבנציונלית לא הצליחה לפתור, אלכס החל לחקור שיטות תנועה עתיקות מתרבויות שונות. במסעותיו למד מקשישים בני 90+ באיים באוקינאווה, קהילות מסורתיות בהרי הקווקז, ושבטים ילידיים בדרום אמריקה ואפריקה, שכולם שומרים על ניידות ותפקוד גופני מרשימים גם בגיל מתקדם. אלכס מאמין ש"הגוף נועד לתנועה מגוונת, לא לאימונים" ושהחיים המודרניים מרחיקים אותנו מהתנועה האינטואיטיבית שהייתה לאבותינו. גישתו מאתגרת פרדיגמות מקובלות בתעשיית הכושר והאימון, ומדגישה תבניות תנועה טבעיות, פונקציונליות ומגוונות.