ביום רביעי שעבר, בזמן שניסיתי לשחזר את ה"פסטה אלפרדו המושלמת" של ג'יימי אוליבר (כי מי אני שאתווכח עם ג'יימי?), המטבח שלי הפך לשדה קרב. רוטב לבן התזה לכל עבר, קמח נדבק לתקרה (אני רצינית!), והריח... נו, לפחות הריח היה טעים. באותו רגע, כשעמדתי מול הכאוס הזה, תהיתי לעצמי: איך יכול להיות שמה שאמור להיות מקום של יצירה והנאה, הפך למקום שאני פשוט רוצה לברוח ממנו?
אז החלטתי שנמאס לי ממלחמות הניקוי האלה. התחלתי לחקור, לשאול, לנסות, ובעיקר - ללמוד מטעויות. והיום, אני רוצה לחלוק איתכם כמה טיפים מנצחים, שיעזרו לכם להפוך את ניקוי המטבח ממטלה מעיקה לחגיגה (טוב, אולי לא חגיגה אמיתית, אבל לפחות משהו שאפשר לשרוד אותו בשלום).
1. לימון - החבר הכי טוב שלכם במטבח (וגם של הסביבה)
כן, כן, שמעתם את זה כבר מיליון פעם. אבל לימון זה באמת קסם. לא רק שהוא מריח נהדר, הוא גם מפרק שומנים, מחטא, ומבריק נירוסטה. איך עושים את זה? פשוט מאוד: חצו לימון לשניים, פזרו מעט מלח גס על חצי הלימון, וקרצפו איתו את הכיור, את הכיריים (אחרי שהם התקררו, כמובן!), ואפילו את קרש החיתוך.
אנקדוטה קטנה: פעם אחת, כשנגמר לי חומר הניקוי לנירוסטה, ניסיתי את הלימון הזה על דלת המקרר שלי. הופתעתי לגלות שהיא נראית טוב יותר מאי פעם!
2. סודה לשתייה - הפתרון הרב-תכליתי האולטימטיבי
סודה לשתייה היא כמו צבא שוויצרי - יש לה פתרון לכל בעיה. היא מצוינת לספיגת ריחות רעים, לניקוי כתמים קשים, ולפתיחת סתימות קלות בכיור. פשוט פזרו סודה לשתייה על משטח רטוב, שפשפו קלות, ותשטפו.
ציטוט: "סודה לשתייה היא חומר בסיסי, ולכן היא מגיבה היטב עם חומצות, כמו למשל שומנים וחומרי מזון שיוצרים כתמים," מסבירה ד"ר רותי כהן, כימאית המתמחה בחומרי ניקוי טבעיים.
3. חומץ - החומציות שתציל אתכם
חומץ הוא חומר ניקוי טבעי וחזק, שמסיר שומנים, אבנית, ושאריות סבון. ערבבו חצי כוס חומץ עם חצי כוס מים, העבירו לבקבוק ספריי, ורססו על משטחים מלוכלכים. השאירו למספר דקות, ונגבו.
שימו לב: לא מומלץ להשתמש בחומץ על משטחי שיש או גרניט, מכיוון שהוא עלול לפגוע בהם.
4. שמן - כן, שמעתם נכון, שמן!
תתפלאו, אבל שמן יכול להיות מצוין להסרת מדבקות עקשניות, סימני טושים, ואפילו שאריות דבק. פשוט טפטפו מעט שמן (כל שמן יעבוד) על המדבקה, השאירו למספר דקות, ונגבו.
הערה אישית: גיליתי את הטיפ הזה לגמרי במקרה, כשניסיתי להסיר מדבקה מצינצנת ריקה. פשוט שפכתי קצת שמן זית, והקסם קרה!
5. אל תתעצלו - תנקו מיד!
הטיפ הכי חשוב מכולם: אל תחכו שהמטבח ייראה כמו אחרי מלחמה גרעינית. נקו את הכתמים מיד כשנוצרים, שטפו את הכלים אחרי הארוחה, וארגנו את השיש לפני השינה. ניקוי קצר ויומיומי, קל יותר מניקוי עמוק אחת לשבוע.
מיתוס נפוץ: "סודה לשתייה מנקה הכל!" אז זהו, שלא. סודה לשתייה היא מצוינת, אבל היא לא תעשה ניסים לבדה. היא צריכה עזרה מכם, וכמובן, לא מתאימה לכל משטח (כמו עץ לא מצופה).
טעות נפוצה: שימוש באקונומיקה על כל דבר. אקונומיקה היא חומר חזק, אבל היא גם מסוכנת ויכולה לפגוע במשטחים מסוימים (נירוסטה, למשל). בנוסף, היא רעילה ויכולה לגרום לגירוי בעור ובדרכי הנשימה.
שאלות מהקהל (הבדוי, אבל תמיד רלוונטי):
- רונית מתל אביב שואלת: האם אפשר להשתמש באקונומיקה לניקוי קרש החיתוך?
תשובה: לא מומלץ. עדיף להשתמש בלימון ומלח גס, או בחומץ.
- דניאל מחיפה שואל: איך אפשר להסיר ריח רע מהמדיח?
תשובה: הניחו כוס עם חומץ לבן במדיח והפעילו אותו ריק.
ומה עכשיו?
אני עדיין מנסה להבין מה הכי נכון בעניין הזה של ניקוי מטבח, ומה האיזון הנכון בין שימוש בחומרים טבעיים לחומרים קנויים. האם שווה להשקיע בניקוי עמוק אחת לשבוע, או להסתפק בניקוי יומיומי קצר? ואם מישהו מכם ניסה שיטה אחרת, אשמח לשמוע איך היה.
החודש הקרוב אני מתכננת לנסות להכין חומר ניקוי רב תכליתי משלי, רק מחומרים טבעיים (לימון, חומץ, סודה לשתייה, ושמנים אתריים), ואעדכן כאן בהמשך… אולי בפעם הבאה ניגע בנושא של איך לשמור על סדר במטבח (כי זה קשור אחד לשני, לא?).