התרגיל הסודי של בני ה-80: 12 דקות ביום לגוף צעיר לנצח (באמת!)

An elderly woman doing natural movements in nature, with a vibrant and energetic feel.
תשכחו מחדר הכושר! גלו את התרגיל הסודי של בני ה-80: 12 דקות ביום של תנועה טבעית לגוף צעיר לנצח.

ביום רביעי שעבר, כשהייתי תקוע בפקק נצח בכביש 4 (כרגיל, נכון?), ראיתי אישה מבוגרת יוצאת מהאוטו, עושה כמה תנועות מוזרות כאלה של מתיחות, ואז פשוט ממשיכה ללכת כאילו כלום. זה גרם לי לחשוב – מה לעזאזל היא יודעת שאני לא? ומה עם כל שעות האימון המפרכות שאני מבלה בחדר כושר? האם יש דרך אחרת? דרך חכמה יותר?

כנראה שכן.

תשכחו ממה שלימדו אתכם בתעשיית הכושר. תשכחו מהמשקולות, מהמכשירים, מהאימונים האינסופיים. תחשבו על זה רגע: חיות בר, שלא מבקרות בחדר כושר לעולם, שומרות על גוף חזק וגמיש עד יומן האחרון. מה הסוד שלהן? תנועה טבעית. תנועה אינטואיטיבית. תנועה שאנחנו, בני האדם המודרניים, שכחנו.

אוקינאווה, יפן. הרי הקווקז. מקומות בהם אנשים חיים עד גיל מופלג ושומרים על כושר גופני מעולה. לא תראו אותם מרימים משקולות או עושים אימוני HIIT. הסוד שלהם הוא בתנועה היומיומית, בתנועה הטבעית, בחיבור לגוף.

אז מה זה אומר בעצם?

במקום לרוץ על הליכון כמו אריה בכלוב (דימוי מצוין, לא?), למה לא ללכת יחפים על החול? במקום מתיחות סטטיות מורכבות, למה לא פשוט להתכופף להרים משהו מהרצפה? זה לא רק יותר יעיל, זה גם יותר מהנה.

המוח שלנו בנוי לתנועה מגוונת. הוא משגשג כשנותנים לו אתגרים תנועתיים חדשים, כשאנחנו מאפשרים לגוף שלנו לחקור את המרחב. תחשבו על ילדים – הם כל הזמן בתנועה, הם מתגלגלים, מטפסים, רצים. הם לא חושבים על זה, הם פשוט עושים את זה.

שמעתי פעם בפודקאסט של ד"ר ג'ואן ליבארמן (מומלץ בחום, דרך אגב) שהתנועה הכי מתקדמת היא דווקא התנועה הכי "פרימיטיבית". זה פרדוקס, אני יודע, אבל תחשבו על זה – לפני שהמצאנו מכשירים וטכנולוגיות, הגוף שלנו היה הכלי הכי חשוב שלנו. היינו צריכים לזוז כדי לשרוד. היום, אנחנו יושבים שעות מול מחשב, והגוף שלנו משלם את המחיר.

אבל איך מתחילים?

קל. תשכחו מכל מה שלימדו אתכם על תרגילים ואימונים. תתחילו להקשיב לגוף שלכם.

  • תנועה אינטואיטיבית: תנועה זה משהו שמורגש, לא רק משהו שמחושב.
  • תנועה טבעית: תנועה שנראית טבעית וזורמת.
  • תנועה מודעת: תנועה שבה אתם מודעים לגוף שלכם ולתחושות שלכם.

תנסו את זה: קחו 12 דקות ביום, תשימו מוזיקה שאתם אוהבים, ותתחילו לזוז. תרקדו, תתגלגלו, תתכופפו, תקפצו. תעשו מה שמרגיש לכם נכון. תקשיבו לגוף שלכם. הוא יגיד לכם מה הוא צריך.

הידעתם? יש מושג כזה בתרבויות מסוימות שנקרא "תנועת ריפוי" – תנועה שמטרתה לרפא את הגוף והנפש. זה לא סתם תרגיל, זה חיבור עמוק לעצמכם.

מיתוס נפוץ: "צריך לעשות מתיחות לפני אימון כדי למנוע פציעות." זה לא בהכרח נכון. מחקרים מראים שמתיחות סטטיות לפני פעילות גופנית יכולות אפילו להוריד את הביצועים. עדיף להתחיל בחימום דינמי, תנועות שמכינות את הגוף לפעילות. חיות לא עושות מתיחות מורכבות לפני שהן רצות – הן פשוט רצות.

טעות נפוצה: לחשוב ש"יותר זה יותר טוב". זה לא נכון. לפעמים, פחות זה יותר. 12 דקות של תנועה מודעת יכולות להיות יעילות יותר משעה של אימון חסר מחשבה.

תיבת שאלות מהקהל (מדומיינת, אבל לגמרי במקום):

  • דנה מרעננה שואלת: "אני סובלת מכאבי גב, האם התנועה הזו יכולה לעזור לי?"

תשובה: בהחלט! תנועה מודעת יכולה לעזור לשחרר מתחים ולחזק את השרירים התומכים בגב. אבל חשוב להתייעץ עם פיזיותרפיסט או מומחה תנועה לפני שמתחילים.

  • אביב מתל אביב שואל: "אין לי זמן ל-12 דקות ביום, מה אני עושה?"

תשובה: גם 5 דקות זה מצוין! תתחילו בקטן, ותראו איך זה משפיע עליכם. העיקר זה להתחיל לזוז.

ואיך כל זה קשור לביומכניקה?

במילים פשוטות, ביומכניקה זה איך הגוף שלנו זז. תחשבו על זה כמו על מכונה – אם המכונה לא עובדת כמו שצריך, היא תתקלקל. אותו דבר עם הגוף שלנו. כשאנחנו זזים בתנועות טבעיות, אנחנו משתמשים בגוף שלנו בצורה יעילה יותר, ומונעים פציעות.

אני עדיין מנסה להבין את כל זה לגמרי, ואני מודה, זה קצת מבלבל לפעמים. אבל אני מאמין שהתשובה נמצאת בחיבור לגוף, בהקשבה לאינטואיציה התנועתית שלנו.

אז מה עכשיו?

ניסוי תנועתי קטן:

עכשיו, קומו מהכיסא ותעמדו ישר. שימו לב לאיך אתם מרגישים. תנשמו עמוק. עכשיו, תתכופפו קדימה, כאילו אתם מנסים לגעת ברצפה. שימו לב לאיך הגוף שלכם מרגיש. האם אתם מרגישים מתח בגב? בירכיים? תנסו לזוז קצת מצד לצד, תרפו את הגוף. שימו לב לאיך זה משפיע עליכם.

זה הכל. 12 דקות ביום יכולות לשנות את הגוף שלכם לנצח. תנסו את זה.

החודש הקרוב אני מתכנן לנסות לשלב יותר תנועה טבעית בחיים שלי – ללכת יחף יותר, לטפס על עצים (בזהירות!), פשוט לתת לגוף שלי להשתולל. אעדכן כאן בהמשך.

אולי בפעם הבאה ניגע בנושא של איך לשלב תנועה טבעית בעבודה משרדית – זה אתגר לא פשוט, אבל אפשרי!

אלכס רוזן's Avatar

אלכס רוזן

אלכס רוזן הוא מאמן תנועה וחוקר עצמאי של מערכות תנועה אנושיות טבעיות, המקדיש את חייו להבנת הקשר העמוק בין דפוסי תנועה ואריכות חיים בריאה. רקע ייחודי הכולל סיורים נרחבים בקהילות ילידיות ברחבי העולם העניק לו פרספקטיבה נדירה על תנועה אנושית אותנטית. לאחר פציעת ספורט קשה בצעירותו שהרפואה הקונבנציונלית לא הצליחה לפתור, אלכס החל לחקור שיטות תנועה עתיקות מתרבויות שונות. במסעותיו למד מקשישים בני 90+ באיים באוקינאווה, קהילות מסורתיות בהרי הקווקז, ושבטים ילידיים בדרום אמריקה ואפריקה, שכולם שומרים על ניידות ותפקוד גופני מרשימים גם בגיל מתקדם. אלכס מאמין ש"הגוף נועד לתנועה מגוונת, לא לאימונים" ושהחיים המודרניים מרחיקים אותנו מהתנועה האינטואיטיבית שהייתה לאבותינו. גישתו מאתגרת פרדיגמות מקובלות בתעשיית הכושר והאימון, ומדגישה תבניות תנועה טבעיות, פונקציונליות ומגוונות.