סוד הנשימה היהודי: איך להכפיל את האפקט של האימון שלכם, בלי שטויות

A person taking a deep breath during a workout, focusing on proper breathing technique.
סוד הנשימה היהודי: איך להכפיל את האפקט של האימון שלכם, בלי שטויות. טיפים פשוטים וטכניקות נשימה להשגת תוצאות טובות יותר באימונים שלכם.

ביום חמישי שעבר, בזמן שעמדתי בפקק נצח בכביש החוף (איפה עוד?!) אחרי אימון כושר די מפרך, תפסתי את עצמי נושם שטחי כמו דג מחוץ למים. ואז זה היכה בי – רגע, כל המאמץ הזה, זיעת האפפיים, השרירים התפוסים, יכול להיות שאני מפספס משהו קריטי? יכול להיות שהמפתח למיצוי הפוטנציאל של האימון שלי נמצא ממש מתחת לאף, או יותר נכון – בתוך הריאות שלי?

הרשו לי להפיל עליכם פצצה: טכניקת הנשימה הסודית שהופכת כל אימון לטורבו היא… נשימה! כן, אני יודע, גאוני, נכון? אבל רגע, אל תגלגלו עיניים. רובנו נושמים בצורה שטחית, מהירה, וכמעט לא משתמשים בסרעפת. ואז אנחנו תוהים למה אנחנו עייפים, חסרי אנרגיה, ולמה האימון לא מניב את התוצאות שציפינו להן.

אז למה בעצם נשימה חשובה כל כך? זה פשוט - חמצן! אבל יש כמה נקודות ששוות התעמקות. פעם ראיתי סרט דוקומנטרי על קשישים באוקינאווה, יפן, שם תוחלת החיים מדהימה. הם חיים חיים פעילים ובריאים גם בגיל 80 פלוס. מה הסוד שלהם? תזונה, פעילות גופנית מתונה, אבל גם… נשימה עמוקה ומודעת. הם קוראים לזה "הרה האצ'י בו" (Hara Hachi Bu) – לאכול עד 80% שובע, אבל אני חושב שהנשימה שלהם משחקת תפקיד משמעותי בדיוק כמו התזונה.

שמעתי את ד"ר אנדרו וייל, מומחה לרפואה אינטגרטיבית, מסביר על טכניקת נשימה פשוטה שנקראת "4-7-8": שאיפה דרך האף למשך 4 שניות, עצירת נשימה למשך 7 שניות, ונשיפה דרך הפה למשך 8 שניות. פשוט, נכון? אבל מדהים כמה זה יכול להרגיע את מערכת העצבים ולהכין את הגוף לאימון.

אבל שימו לב – לא כדאי לנשום רק מהחזה! זה כמו לנסות להניע משאית עם סוללה של טוסטוס. אתם צריכים להשתמש בסרעפת, השריר הענק שנמצא מתחת לריאות. תרגישו את הבטן מתרחבת כשאתם שואפים אוויר, ומתכווצת כשאתם נושפים. זה הסימן שאתם עושים את זה נכון.

שאלה טובה שעולה בדרך היא: למה אנחנו צריכים את כל השטויות האלה? פעם היינו פשוט קמים בבוקר ורצים אחרי צבאים, בלי לחשוב על נשימה או טכניקה. ובכן, אנחנו כבר לא רצים אחרי צבאים (לפחות רובנו לא). אנחנו יושבים שעות מול מחשב, לחוצים, ונושמים בצורה לא יעילה. אנחנו צריכים "ללמד" את הגוף שלנו לנשום מחדש.

אז מה קורה כשנושמים נכון בזמן אימון? קודם כל, יש יותר חמצן בדם, מה שאומר יותר אנרגיה לשרירים. שנית, הנשימה העמוקה עוזרת לשחרר מתחים ולשפר את הריכוז. שלישית, היא עוזרת להימנע מכאבי צד מעצבנים. כמו שאומרים אצלנו, "אין חכם כבעל ניסיון" - ניסיתי, נפצעתי, למדתי.

תיבת שאלות מהקהל (בדיונית לחלוטין, אבל תאמינו לי ששאלו אותי את זה):

  • דניאל מנתניה שואל: אני כל הזמן מתנשף באימון, מה לעשות? ת: תתחיל להתמקד בנשימה שלך בין הסטים. תנשום עמוק מהבטן, ותנשוף לאט דרך הפה. תנסה לסנכרן את הנשימה עם התנועות שלך.
  • שירלי מראש העין שואלת: זה באמת משנה אם אני נושם דרך האף או דרך הפה? ת: כן! נשימה דרך האף מסננת ומחממת את האוויר, מה שיכול להיות חשוב במיוחד בחורף.

אני עדיין מנסה להבין מה הכי נכון בעניין הזה, ואם מישהו מכם ניסתה שיטות נשימה שונות באימון – אשמח לשמוע איך היה. החודש הקרוב אני מתכנן לנסות לשלב תרגילי יוגה ונשימה לפני ואחרי אימונים, ואעדכן כאן בהמשך… אולי בפעם הבאה ניגע בהשפעה של נשימה על שינה ועל הסטרס בחיי היום יום.

בינתיים, קחו רגע, שימו לב לנשימה שלכם. האם אתם נושמים עמוק? האם אתם משתמשים בסרעפת? נסו את טכניקת 4-7-8, ותראו איך אתם מרגישים. אולי תגלו שהסוד לכושר גופני מעולה נמצא ממש כאן, בתוכנו. יאללה, שיהיה לנו שבוע של נשימות עמוקות ואימונים יעילים! בתיאבון!

אלכס רוזן's Avatar

אלכס רוזן

אלכס רוזן הוא מאמן תנועה וחוקר עצמאי של מערכות תנועה אנושיות טבעיות, המקדיש את חייו להבנת הקשר העמוק בין דפוסי תנועה ואריכות חיים בריאה. רקע ייחודי הכולל סיורים נרחבים בקהילות ילידיות ברחבי העולם העניק לו פרספקטיבה נדירה על תנועה אנושית אותנטית. לאחר פציעת ספורט קשה בצעירותו שהרפואה הקונבנציונלית לא הצליחה לפתור, אלכס החל לחקור שיטות תנועה עתיקות מתרבויות שונות. במסעותיו למד מקשישים בני 90+ באיים באוקינאווה, קהילות מסורתיות בהרי הקווקז, ושבטים ילידיים בדרום אמריקה ואפריקה, שכולם שומרים על ניידות ותפקוד גופני מרשימים גם בגיל מתקדם. אלכס מאמין ש"הגוף נועד לתנועה מגוונת, לא לאימונים" ושהחיים המודרניים מרחיקים אותנו מהתנועה האינטואיטיבית שהייתה לאבותינו. גישתו מאתגרת פרדיגמות מקובלות בתעשיית הכושר והאימון, ומדגישה תבניות תנועה טבעיות, פונקציונליות ומגוונות.