מרק העצמות האולטימטיבי: סוד הקולגן הטבעי שסבתא ידעה לפני כולם

A steaming bowl of bone broth with vegetables and herbs, garnished with fresh parsley.
גלו את הסוד של מרק העצמות האולטימטיבי! מתכון פשוט, טיפים מנצחים וכל מה שצריך לדעת על הקולגן הטבעי שסבתא ידעה לפני כולם. הצטרפו לניסוי השבועי ושפרו את הבריאות שלכם!

ביום שלישי שעבר, כשהייתי תקוע בפקק נצח בכביש איילון אחרי יום מטורף בעבודה, קרה לי משהו שהזכיר לי שיעור חשוב שלמדתי מסבתא שלי ז"ל. הסתכלתי על הפקק האינסופי, האנשים העצבניים בתוך הרכבים, ואז פתאום נזכרתי בקערת מרק העצמות המהבילה שלה, שהייתה מרפא לכל דבר – מחום ועד לב שבור. ואז תהיתי, האם באמת ידענו מה היא עושה לנו? האם הסוד לבריאות טובה יותר מסתתר דווקא במרק פשוט, כמו זה שסבתא הכינה? בואו נצלול לעולם המרתק של מרק העצמות ונבין למה הוא באמת "המרק האולטימטיבי".

מה זה בכלל מרק עצמות ולמה צריך את זה בחיים?

מרק עצמות הוא בדיוק מה שזה נשמע: מרק שמבוסס על בישול ארוך של עצמות (עוף, בקר, דגים – מה שבא לכם) במים, עם ירקות ותבלינים. הבישול הארוך הזה, שנמשך שעות ואפילו ימים, גורם לעצמות לשחרר חומרים מזינים חיוניים, ביניהם קולגן (החלבון ששומר על העור גמיש וצעיר), ג'לטין (שמסייע לעיכול), חומצות אמינו, מינרלים ועוד.

אז למה צריך את כל הטוב הזה? ובכן, בעידן שבו אנחנו מופגזים במזון מעובד ומהיר, הגוף שלנו סובל מחוסרים תזונתיים. מרק העצמות הוא דרך טבעית ויעילה להחזיר לגוף את מה שהוא צריך, ולחזק אותו מבפנים.

אני זוכרת שכשהייתי ילדה, סבתא הייתה תמיד אומרת "מרק עצמות זה רפואה". בהתחלה לא הבנתי מה היא מתכוונת, אבל היום, כשאני קוראת מחקרים על השפעת הקולגן על העור והמפרקים, אני מבינה שהיא הייתה צודקת. שמעתי בפודקאסט של ד"ר רונדה פטריק על מחקרים שמראים שצריכה קבועה של קולגן יכולה לשפר את גמישות העור ולהפחית כאבי מפרקים. וואו!

איך מכינים מרק עצמות מושלם (בלי להסתבך)?

המתכון הבסיסי הוא פשוט:

1. עצמות: בחרו עצמות איכותיות (עדיף מעוף אורגני או בקר שניזון מעשב). שאריות של עוף צלוי זה מצוין.

2. ירקות: בצל, גזר, סלרי – הירקות הבסיסיים. אפשר להוסיף שום, ג'ינג'ר ועשבי תיבול.

3. חומץ: כף חומץ תפוחים מסייעת לשחרר את המינרלים מהעצמות.

4. מים: מכסים את העצמות והירקות במים.

5. בישול: מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה במשך 12-24 שעות (או יותר).

טיפ קטן: צולים את העצמות בתנור לפני הבישול – זה מוסיף טעם עמוק ומעושן למרק.

מיתוס הקלוריות ומרק העצמות: מה באמת חשוב?

הרבה אנשים חושבים שאם אוכלים "נכון" זה אומר לספור קלוריות ולמדוד הכל. אבל האמת היא שהגוף שלנו לא מתפקד כמו מחשבון. הוא מגיב לאיכות המזון, לא לכמות הקלוריות. מרק העצמות הוא דוגמה מצוינת – הוא עשיר בחומרים מזינים, אבל דל בקלוריות יחסית. המרק הזה ממלא אותנו ומספק לגוף את מה שהוא צריך כדי לתפקד בצורה אופטימלית.

אל תתמקדו בספירת הקלוריות. תתמקדו באיכות המזון. תאמינו לי, הגוף שלכם יודה לכם.

אסור לעשות את זה! (טעות נפוצה במטבח)

טעות נפוצה היא להשתמש בעצמות באיכות ירודה. עצמות מעופות שמקבלים אנטיביוטיקה באופן קבוע או מבקר שמגודל בתנאים לא טובים לא יספקו את אותם חומרים מזינים. תנסו להשיג עצמות ממקורות איכותיים – זה שווה את המאמץ.

שאלות מהקהל (בדויות, אבל רלוונטיות):

  • רונית מנתניה שואלת: "אני צמחונית. יש תחליף למרק עצמות?"

רונית, תודה על השאלה! אפשר להכין מרק ירקות עשיר עם הרבה קטניות, אצות ים ופטריות – זה לא בדיוק אותו דבר, אבל זה יכול להיות מזין מאוד.

  • אבי מתל אביב שואל: "אפשר להקפיא מרק עצמות?"

אבי, בטח! זה אפילו מומלץ. תקפיא במנות קטנות כדי שיהיה לך תמיד מרק זמין.

מה הלאה? ניסוי קטן וטעים

אני מציעה לכם ניסוי קטן: שתו כוס מרק עצמות כל יום במשך שבוע. שימו לב איך אתם מרגישים – האם יש שיפור בעור? במפרקים? ברמות האנרגיה? שתפו אותי בתגובות!

אני עדיין מנסה להבין את כל ההשפעות של מרק העצמות על הגוף שלי, ואם מישהו מכם ניסה את זה – אשמח לשמוע איך היה. החודש הקרוב אני מתכננת לנסות להכין מרק עצמות מדגים (אני שומעת שזה מעולה לעור), ואעדכן כאן בהמשך… אולי בפעם הבאה ניגע בהשפעה של תזונה על המיקרוביום שלנו. בתיאבון ולבריאות!

מיכאל ברנר's Avatar

מיכאל ברנר

מיכאל ברנר הוא חוקר עצמאי בתחום התזונה, הביוכימיה והמנגנונים המולקולריים של הזדקנות ואריכות חיים. בשנים האחרונות, הוא משלב ידע ממחקרים פורצי דרך עם חוכמה מסורתית מתרבויות ארוכות-חיים ברחבי העולם. הגישה הייחודית שלו מתמקדת בראיית המזון כ"מידע ביולוגי" ולא רק כמקור קלוריות או נוטריאנטים. מיכאל מקדיש את זמנו לבחינת המחקרים העדכניים ביותר, ניסויים עצמיים שיטתיים, וראיונות עם חוקרים מובילים בתחום אריכות החיים. הוא ידוע ביכולתו לתרגם מדע מורכב למידע מעשי ונגיש, תוך שילוב סיפורים אישיים וחקר מקרים.