העצב הסודי לאריכות ימים: איך הואגוס יכול לשנות את חייך (ומה הקשר לבודהיזם?)

A person meditating in a peaceful nature setting, with sunlight shining through the trees.
גלו את סוד אריכות הימים דרך הואגוס, העצב הסודי שמחבר בין המוח לגוף. טיפים פשוטים לשיפור הבריאות הנפשית והפיזית שלך.

ביום חמישי שעבר, בזמן שהמתנתי בתור לקפה ב"קפה גרג" בקניון עזריאלי, שמעתי שיחה בין שתי נשים על דיאטה חדשה. אחת מהן אמרה: "אני כל כך לחוצה, אני חייבת לרדת במשקל לפני החתונה של הבת שלי!". פתאום, תהיתי לעצמי, מה אם הסוד לאריכות ימים ובריאות לא טמון בדיאטה כזו או אחרת, אלא דווקא ביכולת שלנו להרגיע את עצמנו? מה אם יש כפתור פנימי שאנחנו יכולים ללחוץ עליו כדי להאריך חיים?

התשובה, כפי שהתברר, עשויה להיות הרבה יותר פשוטה ממה שחשבתי: הואגוס.

כן, כן, אני יודעת. השם נשמע כמו איזה דמות מסרט מצויר, אבל תסמכו עלי, הואגוס הוא לא בדיחה. מדובר בעצב הארוך ביותר בגוף שלנו, שמחבר בין המוח לרוב האיברים הפנימיים, והוא אחראי בין היתר על וויסות קצב הלב, עיכול, וגם על התגובה שלנו למצבי לחץ.

אז למה בעצם הוא כל כך חשוב? ובכן, הואגוס הוא כמו הבלם של המערכת – הוא עוזר לנו להאט, להירגע, ולחזור לאיזון אחרי סערה רגשית. תחשבו על רגשות חזקים כמו סערה עוצמתית – היא אולי מפחידה, אבל היא תמיד חולפת. הוואגוס עוזר לנו לנווט את הסערה הזו ביתר קלות.

שמעתי את זה בפודקאסט של ד"ר אנדרו הוברמן, נוירוביולוג מאוניברסיטת סטנפורד, והופתעתי לגלות עד כמה הוואגוס משפיע על הבריאות הנפשית והפיזית שלנו. הוא הסביר שהוואגוס הוא גם סוג של כביש דו-סטרי: הוא מעביר מידע מהמוח לגוף, אבל גם מהגוף למוח. זאת אומרת, אם נטפל בגוף שלנו – למשל, באמצעות נשימות עמוקות או פעילות גופנית קלה – נוכל להשפיע לטובה על המוח שלנו.

אבל שימו לב – לא כדאי להסתמך רק על הוואגוס כפתרון קסם. אי אפשר "לרפא" חרדה או דיכאון רק על ידי תרגילי נשימה. זה כמו לנסות לתקן מנוע של מכונית עם פטיש – זה אולי יעזור קצת, אבל לא יפתור את הבעיה השורשית.

שאלה טובה שעולה בדרך היא: איך אפשר בכלל "לחזק" את הוואגוס? אתם לא לבד – גם אני תוהה את זה לפעמים.

הנה כמה דברים שאפשר לעשות כבר עכשיו:

  • נשימות עמוקות: תרגיל פשוט ויעיל. שאפו אוויר דרך האף לספירה של 4, עצרו לרגע, ונשפו דרך הפה לספירה של 6. עשו את זה כמה פעמים, ושימו לב איך הגוף שלכם מתחיל להירגע.
  • טבילה במים קרים: שמעתי על זה מחברה, נועה מחיפה, שהתחילה לעשות מקלחות קרות בבוקר. היא מספרת שזה מעורר אותה ונותן לה אנרגיה, אבל גם עוזר לה להרגיע את מערכת העצבים. אני אישית עוד לא ניסיתי, אבל אני שוקלת את זה ברצינות.
  • מדיטציה: גם אם זה רק 5 דקות ביום, מדיטציה יכולה לעזור להרגיע את המוח ולהגביר את פעילות הוואגוס. תחשבו על מחשבות כמו עלים על זרם נחל – אפשר להתבונן בהם מבלי להיסחף.
  • צחוק: כן, כן, זה נשמע קלישאתי, אבל צחוק באמת עוזר. צפו בסרט קומי, דברו עם חבר מצחיק, או סתם תעשו פרצופים מול המראה. כל מה שיגרום לכם לצחוק – מבורך.

מיתוס נפוץ: הוואגוס הוא כמו כפתור כיבוי למערכת העצבים. האמת: הוואגוס הוא לא רק כפתור כיבוי, הוא גם כפתור איזון. הוא עוזר לנו להגיב למצבי לחץ, אבל גם לחזור לשגרה אחרי שהסערה חולפת.

"אסור לעשות את זה!": אל תנסו "לכבות" את הרגשות שלכם. רגשות, גם אלו ה"שליליים", הם חלק טבעי מהחיים. המטרה היא לא לברוח מהם, אלא ללמוד איך להתמודד איתם בצורה בריאה.

שאלה מהקהל (בדויה): "אני עובדת בהייטק ואני כל הזמן בלחץ. איך אני יכולה להפעיל את הוואגוס באמצע יום עבודה?" (ענת, תל אביב)

תשובה: קחו הפסקה קצרה כל שעה, ועשו כמה תרגילי נשימה עמוקות. אפשר גם לצאת לכמה דקות לאוויר הצח, או סתם להתבונן בנוף.

עכשיו, קחו רגע ושימו לב לגוף שלכם. מה אתם מרגישים? האם אתם יכולים להרגיש את הנשימה שלכם? האם יש מתח בשרירים שלכם? פשוט תשימו לב, בלי לשפוט. זוהי התחלה של מסע פנימי.

אני עדיין מנסה להבין מה הכי נכון בעניין הזה, ואם מישהו מכם ניסתה את השיטה – אשמח לשמוע איך היה. החודש הקרוב אני מתכננת לנסות לשלב יותר פעילות גופנית קלה ביום-יום שלי (הליכות קצרות בפארק, קצת יוגה), ואעדכן כאן בהמשך...

אולי בפעם הבאה ניגע בקשר בין הוואגוס לבין תזונה.

איילה שרון's Avatar

איילה שרון

איילה שרון היא חוקרת עצמאית של הקשר המורכב בין גוף ונפש, המקדישה את חייה לפיתוח גישות הוליסטיות לבריאות מנטלית וניהול לחץ. מסעה החל לאחר שחוותה שחיקה מקצועית קשה בתפקיד תובעני בתעשיית ההייטק, שהובילה למשבר בריאותי שלא קיבל מענה בגישות קונבנציונליות. בחיפושיה אחר ריפוי, איילה שילבה ידע מהמערב והמזרח, נעה בין מדעי המוח העדכניים ביותר לבין פילוסופיות רוחניות עתיקות. לאורך עשור של מחקר וניסיון אישי, היא פיתחה גישה ייחודית לחוסן נפשי המבוססת על הבנה עמוקה של הקשרים הביוכימיים בין מחשבות, רגשות ותהליכים פיזיולוגיים. איילה מאמינה ש"המחשבות והרגשות הן כימיה בפעולה" ושהמפתח לבריאות רגשית טמון בחיבור מחדש לחוכמה פנימית ולאינטליגנציה טבעית של הגוף. עבודתה משלבת טכניקות מדיטציה, ידע נוירופיזיולוגי, רפואה סינית עתיקה וחכמת היוגה - כולן במטרה ליצור שיטות מעשיות להתמודדות עם לחץ ולשיפור החוסן הנפשי.