ביום שלישי שעבר, כשניסיתי להרים את שקית החלב מהרצפה (זה החלב האורגני, כן? עם האומגה 3, אני לא פראייר), הגב שלי צעק לי: "די!". רגע, זה לא היה הגב, זאת הייתה האישה שלי. אבל הנקודה בעינה עומדת – משהו חייב להשתנות. פעם חשבתי שאריכות ימים זה רק עניין של גנטיקה טובה ופילאטיס (שאני תמיד מתעצל ללכת אליו). אבל אז גיליתי שהסוד טמון במשהו הרבה יותר בסיסי, משהו שאנחנו מתעלמים ממנו כל יום: הכבידה.
וכן, אני יודע מה אתם חושבים: "בחור משוגע, הוא גילה את הכבידה!". לא בדיוק. אני גיליתי (או יותר נכון, הבנתי באיחור אופנתי) איך הכבידה יכולה להיות התרופה הכי טובה שלנו לאריכות ימים ולבריאות טובה יותר. בואו נצלול פנימה, כי יש פה כמה דברים שגרמו לי להגיד "וואלה, איך לא ידעתי את זה קודם?".
למה הכבידה בעצם? תחשבו על זה רגע
זה פשוט – הגוף שלנו נועד לפעול תחת כוח הכבידה. העצמות שלנו צריכות עומס כדי להישאר חזקות, השרירים שלנו צריכים אתגר כדי לגדול, והמערכת הלימפטית שלנו זקוקה לתנועה כדי לנקז את הרעלים. כשמתחילים להרים משקולות או לעשות תרגילים בעלי השפעה נמוכה כמו הליכה, קורה משהו קסום.
שמעתי את זה בפודקאסט של ד"ר פיטר אטיה (Peter Attia), והופתעתי לגלות שצפיפות עצם היא לא רק עניין של סידן – היא עניין של עומס מכני על העצמות. אטיה דיבר על מחקרים שמראים שאימוני כוח משפרים את צפיפות העצם אצל נשים מבוגרות יותר מאשר תוספי סידן. אז למה אנחנו ממשיכים לפחד ממשקולות כמו מאש?
אבל שימו לב – לא כדאי לקפוץ ישר למשקלים כבדים מדי, כי זה יכול לגרום לפציעות. כמו שאומרים, "קודם כל לזחול, אחר כך ללכת, ואז לרוץ". וגם זה – לא לרוץ על הליכון, יותר כמו ריצה בטבע, תחושת רוח על הפנים!
שאלה טובה שעולה בדרך היא: האם אנחנו צריכים מכשירים מתוחכמים בחדר כושר או שאפשר להסתפק בתנועות טבעיות? אתם לא לבד – גם אני תוהה את זה לפעמים.
החיים הפרימיטיביים הם אולי ה"היי-טק" של הבריאות
קחו לדוגמה את הקשישים באוקינאווה, יפן. הם לא רצים למכון כושר כל בוקר. הם עובדים בגינה, מטפלים בנכדים, והולכים מרחקים ארוכים. הם חיים חיים פעילים, וזה מה שמשאיר אותם חזקים וניידים גם בגיל 80+.
או קחו את שבטי המסאי באפריקה – הם רועים, הולכים קילומטרים כל יום, ונושאים משאות כבדים על הראש. אתם רואים אותם סובלים מפריצות דיסק או אוסטאופורוזיס? לא ממש.
אז למה אנחנו מתאמצים כל כך להמציא את הגלגל מחדש? אולי התשובה נמצאת ממש מתחת לאף שלנו (או ליתר דיוק, ברגליים שלנו).
המיתוס של המתיחות: למה חיות לא עושות את זה?
עכשיו בואו נדבר על מתיחות. כולנו יודעים שצריך לעשות מתיחות לפני ואחרי אימון, נכון? לא בטוח. תסתכלו על חיות בטבע – אתם רואים אריה עושה מתיחות לפני שהוא יוצא לציד? לא! הוא פשוט קם ורץ.
המתיחות, כמו שאנחנו עושים אותן, הן לעתים קרובות סטטיות ולא פונקציונליות. הגוף שלנו צריך תנועה דינמית, תנועה שמשקפת את האופן שבו אנחנו זזים בחיים האמיתיים. אני לא אומר שצריך לוותר על מתיחות לגמרי, אבל אולי כדאי לשאול את עצמנו: האם אנחנו עושים את זה כי "צריך" או כי זה באמת עוזר לנו?
אסור לעשות את זה! הטעות הנפוצה של הישיבה הממושכת
אחת הטעויות הכי נפוצות שאנחנו עושים היא פשוט לשבת יותר מדי. אנחנו יושבים בעבודה, יושבים באוטו, יושבים מול הטלוויזיה. הישיבה הממושכת הזאת גורמת לשרירים שלנו להתקצר, למפרקים שלנו להיתקע, ולגוף שלנו פשוט להירקב לאט לאט.
אז מה הפתרון? תזוזו! תקומו כל שעה, תעשו כמה מתיחות קטנות, תלכו קצת. אפילו סתם לעמוד במקום יכול לעשות פלאים.
שאלות מהקהל (הבדוי):
- יעל מחיפה שואלת: "אני בת 50, האם זה מאוחר מדי להתחיל אימוני כוח?"
תשובה: אף פעם לא מאוחר מדי! התחילו לאט ובזהירות, ותתייעצו עם מאמן כושר מוסמך.
- דוד מתל אביב שואל: "אני שונא חדרי כושר, יש אלטרנטיבות?"
תשובה: ברור! הליכות בטבע, יוגה, פילאטיס, ריקוד – כל פעילות גופנית שתגרום לכם לזוז היא טובה.
- שרה מירושלים שואלת: "אני סובלת מכאבי גב תחתון, מה לעשות?"
* תשובה: התייעצו עם פיזיותרפיסט. הרבה פעמים כאבי גב נובעים מחוסר איזון שרירי שאפשר לתקן.
לסיום: תנועה היא חיים
אני עדיין מנסה להבין מה הכי נכון בעניין הזה, ואם מישהו מכם ניסתה את השיטה – אשמח לשמוע איך היה. בינינו, אני די סקפטי אבל גם די מיואש מכאבי הגב שלי.
החודש הקרוב אני מתכנן לנסות להקדיש לפחות 30 דקות ביום לתנועה טבעית – הליכות בים, משחקים עם הילדים בפארק, ואפילו קצת הרמת משקולות בבית. אני מבטיח לעדכן כאן בהמשך… אולי בפעם הבאה ניגע בטכניקות נשימה שיכולות לעזור לנו להשתמש בכבידה לטובתנו.
ואם אחרי כל זה, עדיין יש לכם ספק, תזכרו את המשפט הזה: "הגוף נועד לתנועה, לא לישיבה." תזוזו!