ביום רביעי שעבר, כשניסיתי להוציא את הספה הארורה מהמרפסת (כן, אני יודע, מי בכלל שם ספה במרפסת?), הרגשתי כאילו הגב שלי מתפרק לאלף רסיסים. פתאום הבנתי – אני בן 35, ומתקשה יותר להרים ספה ממה שהסבתא שלי, שושנה, בת ה-82, מתקשה להכין קוסקוס לשבת. מה הסוד שלה? ולמה תרבות הכושר המודרנית כל כך רחוקה מהיכולות הטבעיות שלנו?
אז זהו, זה גרם לי לחשוב מחדש על כל מה שאני יודע על כושר, אימונים, ובריאות בכלל. האם באמת צריך "לשבור את הגוף" באימוני עצימות גבוהה כדי להישאר צעיר וחזק? האם המסלול המוכר של חדרי כושר ומשקולות הוא הדרך היחידה? התשובה, חברים, יותר מורכבת ממה שחשבתם.
נפח מול עצימות: הקרב על תוחלת החיים (והגב שלכם)
בתעשיית הכושר, יש שני מחנות עיקריים: מחנה הנפח ומחנה העצימות. מחנה הנפח דוגל באימונים ארוכים ומתונים, כמו ריצות ארוכות, שחייה או רכיבה על אופניים. מחנה העצימות, לעומת זאת, שם דגש על אימונים קצרים ועצימים מאוד, כמו הרמות משקולות כבדות, ספרינטים או אימוני HIIT.
אבל רגע, מה אם שניהם טועים?
הבעיה עם שני הגישות האלה היא שהן לעתים קרובות מנותקות מהתנועה הטבעית של הגוף. הן מתמקדות במדידות, מספרים, ובמטרה חיצונית – להרים יותר, לרוץ מהר יותר, לשרוף יותר קלוריות. הן שוכחות את המטרה האמיתית: לשמור על הגוף חזק, גמיש, ותפקודי לאורך כל החיים.
קחו למשל את סבתא שושנה. היא לא עושה אימוני HIIT. היא לא מרימה משקולות. היא פשוט זזה. כל הזמן. היא קמה מוקדם בבוקר, עובדת בגינה, הולכת לקניות בשוק, מכינה ארוחות גדולות למשפחה, משחקת עם הנכדים. היא בתנועה מתמדת, אבל בתנועה טבעית.
האריה בכלוב והדג באקווריום: למה אנחנו צריכים תנועה "פרימיטיבית"?
דיוויד אטנבורו היה גאה בי.
תחשבו על זה: אריה שהולך הלוך ושוב בכלוב עושה "אימון" – הוא זז, שורף קלוריות, עובד על שרירים. אבל הוא לא באמת מתחזק. הוא מתנוון. הוא מאבד את היכולת לצוד, לטפס, להילחם. הוא מאבד את האינסטינקטים שלו.
הוא כמונו על הליכון.
אנחנו רצים על הליכון, מרימים משקולות בחדר כושר, עושים תרגילים מורכבים עם גומיות. אנחנו מתאמנים, אבל האם אנחנו באמת מתחזקים? האם אנחנו משמרים את היכולות הטבעיות שלנו?
אולי התשובה טמונה בתרבויות עתיקות. תסתכלו על קשישים בני 80+ באוקינאווה או בהרי הקווקז. הם לא עושים "אימונים". הם פשוט חיים חיים פעילים, בתנועה מתמדת, בסביבה טבעית. הם מטפלים בגינות, עובדים בשדות, הולכים מרחקים ארוכים ברגל. הם שומרים על הניידות והתפקוד הגופני שלהם גם בגיל מתקדם מאוד.
אגב, שמעתי בפודקאסט של ד"ר פיטר אטיה שהוא ציין מחקרים שמראים ששמירה על ניידות ותנועה טבעית קשורות ישירות לאריכות ימים. פשוט מדהים.
אז למה אנחנו מתעקשים לסבך את זה?
למה אנחנו צריכים מתיחות מורכבות לפני אימון? חיות לא עושות את זה! הן פשוט קמות וזזות. הן מקשיבות לגוף שלהן. הן זזות בצורה אינטואיטיבית.
הנה מיתוס נפוץ: "צריך לחמם את השרירים לפני אימון כדי למנוע פציעות." זה נכון חלקית, אבל רוב הפציעות קורות דווקא בגלל טכניקה לקויה, עומס יתר, וחוסר הקשבה לגוף. חימום קל בתנועה טבעית לרוב מספיק.
אבל שימו לב – אסור להזניח את הגוף! אימונים מוגזמים, חוסר שינה, תזונה גרועה – כל אלה יפגעו בכם, לא משנה כמה "פרימיטיביים" האימונים שלכם.
שאלה טובה שעולה בדרך היא: האם באמת אפשר להחזיר את הגוף ליכולות הטבעיות שלו אחרי שנים של ישיבה מול מחשב? אני לא יודע בוודאות, אבל אני מאמין שזה אפשרי במידה מסוימת.
שאלות מהקהל (המדומיין, אבל תתארו לכם שאני כזה פופולרי)
- שירה מחיפה שואלת: "אני כל היום יושבת במשרד. איך אני יכולה לשלב יותר תנועה טבעית בחיים שלי?" התשובה היא להתחיל בקטן: קומו כל שעה להליכה קצרה, עלו במדרגות במקום במעלית, נסו לעבוד בעמידה חלק מהיום. כל תנועה קטנה עוזרת.
- אבי מאילת שואל: "אני רגיל להרים משקולות כבדות. האם אני צריך להפסיק?" ממש לא! משקולות יכולות להיות חלק חשוב מתוכנית אימונים מאוזנת. פשוט נסו לשלב גם תנועות טבעיות ופונקציונליות יותר.
אז מה הלאה?
אני עדיין מנסה להבין מה הכי נכון בעניין הזה, ואם מישהו מכם ניסה את השיטה – אשמח לשמוע איך היה. החודש הקרוב אני מתכנן לנסות "אימוני חיות" – תרגילים שמחקים תנועות של חיות כמו זחילה, טיפוס, וקפיצות. נשמע משוגע, אבל אולי זה בדיוק מה שהגוף שלי צריך.
אולי בפעם הבאה ניגע בנושא של "איך להקשיב לגוף שלך" – כי זה, בסופו של דבר, המפתח לכושר אמיתי.
ניסוי תנועתי פשוט: קחו כמה דקות, שבו על הרצפה בתנוחה נוחה, ועשו כמה תנועות ספונטניות. סובבו את הכתפיים, כופפו את הגב, הזיזו את האגן. שימו לב איך הגוף שלכם מגיב. האם יש מקומות כואבים או נוקשים? האם אתם מרגישים יותר בנוח בתנוחות מסוימות? פשוט הקשיבו לגוף שלכם, ותנו לו את מה שהוא צריך.
ואל תשכחו – הסוד לכושר אמיתי לא טמון בחדר הכושר, אלא ביכולת שלנו להקשיב לגוף ולנוע בצורה טבעית. בהצלחה!