אוקיי, אז תקשיבו לזה. זה התחיל בשיחה אקראית עם חבר, דניאל, שמתעסק בביוטכנולוגיה. הוא זרק משהו על סריקות גוף מלאות ואיך הן יכולות לזהות בעיות לפני שהן בכלל מתחילות להציק. אני, שתמיד סקפטי לגבי גאדג'טים רפואיים נוצצים, חייכתי בנימוס. אבל זה נשאר לי בראש.
ואז, לפני איזה חודשיים, נתקלתי במאמר ב-"Nature" (אני חושב שזה היה שם, אולי "Lancet"? לא משנה, משהו רציני). הם דיברו על HRV, שונות קצב לב. ואז הבנתי: בעצם, אנחנו יכולים להקשיב לגוף שלנו בצורה הרבה יותר מתוחכמת ממה שלימדו אותנו.
הרעיון הבסיסי הוא כזה: אנחנו רגילים לבדיקות דם שנתיות, נכון? הכל "נורמלי", אז סבבה. אבל מה אם ה-"נורמלי" שלך משתנה? מה אם הקורטיזול שלך מתחיל לטפס לאט לאט, אבל עדיין בתוך הטווח? או שהאינסולין שלך משחק משחקים מוזרים עם הגלוקוז? הרופא יגיד "הכל טוב". אבל אתה יודע שמשהו לא בסדר.
זה כמו לנהוג רק עם מד המהירות. אתה יודע כמה מהר אתה נוסע, אבל אין לך מושג אם המנוע עומד להתפוצץ או אם הבלמים בדרך לקרוס. אנחנו צריכים יותר נתונים, וסריקות גוף מלאות (בגישה הנכונה) יכולות לתת לנו אותם.
עכשיו, אני יודע מה אתם חושבים: "עוד טרנד עשירים". אבל תקשיבו. לא מדובר רק בציוד יקר. מדובר בשינוי תפיסה. מדובר בהבנה שהגוף שלנו הוא לא מכונה סטטית, אלא מערכת דינמית שמגיבה כל הזמן לסביבה ולמחשבות שלנו.
אני תמיד נזכר בסבתא שלי, שפעם הייתה אומרת "הגוף יודע". היא לא ידעה מה זה HRV או קורטיזול, אבל היא ידעה להקשיב לעצמה. הבעיה היא שאנחנו איבדנו את היכולת הזאת. אנחנו סומכים על מספרים וגרפים במקום על האינטואיציה שלנו. הטכנולוגיה יכולה לעזור לנו לחזור לזה, אבל ברזולוציה גבוהה יותר.
אוקיי, בואו נדבר על הטעות הנפוצה. הרבה אנשים חושבים שסריקת גוף מלאה זה מספיק. הם מקבלים דוח עם טונות של מספרים ואומרים "אה, הכל בסדר". לא. זה רק השלב הראשון. השלב החשוב באמת הוא הניתוח. מה אומרים המספרים האלה? איך הם קשורים אחד לשני? ומה אתה מרגיש?
למשל, לקחתי סריקה לפני כמה חודשים. הכל היה "נורמלי", חוץ מאיזה עלייה קלה בטסטוסטרון (אני מניח שזה לא דבר רע?). אבל הבעיה הייתה, שגם הקורטיזול שלי היה גבוה. וזה, חברים, מתכון לאסון. קורטיזול גבוה לאורך זמן גורם לדלקתיות, פוגע באינסולין ומשבש את השינה.
אז מה עשיתי? התחלתי לעקוב אחרי דפוסי השינה שלי, הורדתי קפאין אחרי הצהריים והתחלתי לעשות מדיטציה (כן, אני יודע, קלישאתי). אחרי חודש, הקורטיזול ירד, והשינה שלי השתפרה.
אני לא אומר שכולם צריכים לרוץ ולעשות סריקת גוף מלאה. אבל אני כן אומר שאנחנו צריכים להיות יותר אקטיביים בבריאות שלנו. אנחנו צריכים לשאול שאלות, לחקור ולהקשיב לגוף שלנו. ואם סריקה עוזרת לזה, אז סבבה. אבל בלי לחשוב שאפשר לסמוך על זה בעיניים עצומות.
זה מזכיר לי הרצאה ששמעתי מפרופסור ירון זפרן מאוניברסיטת תל אביב על תזונה מותאמת אישית. הוא הדגיש את החשיבות של התבוננות עצמית וניסוי וטעייה. הרי, מה שטוב לאחד, לא בהכרח טוב לשני.
המחקרים לא תמיד מסכימים ביניהם, וזה בסדר. העיקר זה להיות מודעים ולנסות להבין מה הכי מתאים לכם.
אני יודע שזה נשמע קצת מבלבל, אז הנה פרוטוקול מדידה התחלתי:
1. בדיקות דם בסיסיות: כולסטרול, גלוקוז, אינסולין, תפקודי כבד, תפקודי כליות, הורמוני בלוטת התריס, ויטמין D.
2. מעקב אחר שינה: אפליקציה או שעון חכם יכולים לתת לכם מידע בסיסי על איכות השינה.
3. מעקב אחר HRV: יש הרבה מכשירים שמודדים HRV, כמו Oura Ring או אפליקציות לסמארטפון.
4. מעקב אחר תזונה: תרשמו מה אתם אוכלים ואיך אתם מרגישים אחרי זה.
הכי חשוב זה לעשות את זה באופן עקבי ולנתח את הנתונים בצורה מושכלת. אם אתם לא בטוחים, תתייעצו עם רופא או תזונאי שמבינים בגישה הזאת.
עכשיו, אני יודע ששכחתי לדבר על איך כל זה קשור לאנטי אייג'ינג אמיתי. אבל אולי נשאיר את זה לפעם הבאה? אני בינתיים הולך להזמין לעצמי עוד בדיקת דם… ותחשבו על זה. מה אתם יכולים לעשות כבר היום כדי להקשיב לגוף שלכם קצת יותר טוב? אם מישהו ניסה את ה-Oura Ring או מכשיר HRV אחר, אשמח לשמוע מה החוויה שלכם.