ביום שלישי שעבר, כשחיכיתי בתור לקפה ב"קפה גרג" (אני יודע, אני יודע, פעם הבאה אנסה משהו יותר בוטיקי), שמעתי שיחה בין שתי נשים על דיאטות. אחת מהן התלהבה על דיאטת אורז-חסה-וקצת-טונה, והשנייה קיללה את העובדה שהיא לא מצליחה להתמיד בשום דבר יותר משבוע. ואז זה היכה בי: אנחנו כל כך מקובעים על "דיאטה" כדרך להגיע לבריאות, שאנחנו שוכחים את הדבר הכי חשוב – תנועה! אבל רגע, איך זה קשור ליפנים? תמשיכו לקרוא ותגלו.
אז למה היפנים חיים כל כך הרבה שנים? זה לא רק הגנים או האוכל!
כולנו יודעים שהיפנים חיים יותר בממוצע. סושי, דגים, תה ירוק – הכל טוב ויפה, אבל זה רק חלק מהפאזל. הסוד האמיתי טמון, לדעתי, בתרבות שמשלבת תנועה טבעית לתוך חיי היומיום. חשבתם פעם למה אין כמעט חדרי כושר באוקינאווה? הם פשוט לא צריכים!
שמעתי פעם בפודקאסט של ד"ר פיטר אטיה (אגב, מומלץ בחום!) על מחקר שהראה שאנשים שנעים באופן טבעי יותר במהלך היום – הליכה, גינון, אפילו סתם לקום וללכת להביא כוס מים – חיים יותר ובריאים יותר. זה לא קשור למרתון, זה קשור לחיים!
אבל רגע, מה הקטע עם התנועה הטבעית?
אני רוצה שתדמיינו אריה בסוואנה. הוא לא עושה מתיחות לפני שהוא רץ אחרי צבי. הוא פשוט קם ורץ! הגוף שלו בנוי לתנועה אינטואיטיבית, לא לתנועות מכאניות שחוזרות על עצמן בחדר כושר. אנחנו, בני האדם המודרניים, שכחנו את זה. אנחנו יושבים שעות מול מחשב, ואז הולכים לחדר כושר לעשות תנועות "מתוכננות" כאילו אנחנו רובוטים.
מיתוס נפוץ: "חייבים למתוח שרירים לפני כל פעילות!"
האמת? הגוף שלכם יודע הכי טוב. כשאתם קמים בבוקר, תקשיבו לו. מה הוא צריך? אולי סיבוב קל של הכתפיים? כמה ניעורי רגליים? אל תכריחו אותו להיכנס למתיחות מורכבות שסביר להניח שהוא לא זקוק להן. תנו לו להתעורר באופן טבעי.
אבל איך עושים את זה בפועל?
- הליכה קצרה אחרי ארוחת צהריים: במקום לשבת מול המחשב, צאו לסיבוב של 10 דקות. זה יעזור לעיכול ויעורר את הגוף.
- מדרגות במקום מעלית: נכון, זה מאתגר, אבל שווה את זה. בכל קומה שאתם עולים, אתם מחזקים את הלב והריאות.
- גינון (גם אם זה בעציץ על המרפסת): התכופפות, הרמה, נשיאה – הכל תנועה! ובונוס: צמחים יפים בבית.
- ריקודים בסלון: שימו מוזיקה שאתם אוהבים ותתפרעו! לא צריך להיות רקדנים מקצועיים, פשוט תהנו.
אני זוכר שפעם ראיתי סבתא שלי (בת 85!) מתכופפת להרים עציץ כבד כאילו זה כלום. שאלתי אותה איך היא עושה את זה, והיא צחקה ואמרה: "אני פשוט ממשיכה לזוז! אם אפסיק, ארגיש זקנה."
אסור לעשות את זה! לשבת כל היום!
הישיבה היא הסיגריה של המאה ה-21. היא גורמת לבעיות גב, צוואר, ומרדימה את הגוף כולו. קומו כל 20 דקות ותמתחו קצת, תסתובבו, תעשו כמה סיבובי ידיים – כל דבר עדיף מכלום.
שאלה טובה שעולה בדרך היא: "אבל אני עובד מול מחשב כל היום, איך אני יכול לזוז יותר?"
תשובה מצוינת! קודם כל, תתחילו לעבוד בעמידה. שולחנות מתכווננים הם דבר מדהים. דבר שני, תמצאו דרכים לשלב תנועה בעבודה. לדוגמה, תלכו למשרד של הקולגה במקום לשלוח מייל, תעשו פגישות הליכה במקום לשבת בחדר ישיבות, תעשו תרגילי מתיחות קטנים בזמן שיחות טלפון.
תיבת שאלות מהקהל (הדמיוני, אבל רלוונטי):
- שירה מחולון שואלת: "האם יוגה נחשבת לתנועה טבעית?"
תשובה: בהחלט! יוגה היא דרך מצוינת לחבר את הגוף והנפש ולנוע בצורה אינטואיטיבית. אבל שימו לב לא להגזים ולהקשיב לגוף.
- דניאל מבאר שבע שואל: "מה עם ספורט תחרותי? זה לא בריא?"
תשובה: ספורט תחרותי יכול להיות בריא, אבל חשוב לא להגזים ולהימנע מפציעות. זכרו, המטרה היא תנועה לחיים, לא תחרות.
אז מה למדנו?
הסוד של אריכות הימים היפנית הוא לא רק תזונה, אלא שילוב של תנועה טבעית בחיים היומיומיים. זה אומר להקשיב לגוף, לנוע באופן אינטואיטיבי, ולמצוא דרכים לשלב תנועה בכל דבר שאנחנו עושים.
אני עדיין מנסה להבין איך לשלב יותר תנועה בחיי העמוסים, ואם מישהו מכם ניסה שיטות מעניינות – אשמח לשמוע! החודש הקרוב אני מתכנן לנסות לעבוד יותר בעמידה ולהוסיף הליכה קצרה אחרי כל ארוחה, ואעדכן כאן בהמשך… אולי בפעם הבאה ניגע בתפקיד של תרבות וקהילה באריכות ימים.
הזמנה לניסוי תנועתי פשוט:
עצרו לרגע, עצמו את העיניים, ותקשיבו לגוף שלכם. מה הוא צריך? אולי סיבוב קל של הכתפיים? כמה ניעורי רגליים? תנו לו את מה שהוא מבקש. תתחילו להקשיב לגוף שלכם – הוא יודע הכי טוב.