לאחרונה יצא לי להתעמק בנושא של ניקוי רעלים מהמוח, או יותר נכון - מניעת הצטברות של חלבונים שקשורים למחלות ניווניות. הכל התחיל כשנתקלתי בהרצאה של פרופ' אבישי טייכר (אם אני זוכר נכון את השם) מכנס בנושא אנטי-אייג'ינג שהתקיים באוניברסיטת תל אביב בשנה שעברה. הוא דיבר על תהליך שנקרא אוטופגיה - מנגנון טבעי שבו התאים שלנו מפרקים ומסלקים רכיבים פגומים. זה נשמע מבטיח, אבל מה אפשר לעשות כדי לעודד את התהליך הזה במוח?
הצצה לעולם האנזימים הצמחיים
כאן נכנס לתמונה הסיפור על "אנזים הפלא" שמפרק פלאק במוח. אני מודה, כששמעתי את זה בפעם הראשונה הייתי סקפטי. זה נשמע כמו עוד כותרת מפוצצת שנועדה למכור תוספי תזונה. אבל ככל שחפרתי יותר, מצאתי רמזים מעניינים. מסתבר שיש אנזימים מסוימים, שמצויים בעיקר בצמחים, שמסוגלים לפרק חלבונים מצולקים כמו עמילואיד בטא, שאותו אנחנו מוצאים במוחות של חולי אלצהיימר.
אחד האנזימים המדוברים הוא נאטוקינאז (Nattokinase), שמקורו בפולי סויה מותססים (נאטו, מאכל יפני מסורתי). מחקרים ראשוניים הראו שהוא יכול לפרק פיברין - חלבון שקשור לקרישי דם, וגם לפרק עמילואיד בטא בתנאי מעבדה. אבל המעבר ממעבדה למוח האנושי הוא לא פשוט, כי צריך לקחת בחשבון זמינות ביולוגית, חדירות מחסום דם-מוח, ועוד הרבה גורמים אחרים.
מה אומרים המחקרים? מספרים, אחוזים, ומינונים
המחקרים על נאטוקינאז בבני אדם עדיין מוגבלים, אבל יש כמה תוצאות מעודדות. למשל, מחקר קטן שפורסם ב-2022 ב-Journal of Alzheimer's Disease הראה שיפור קל בביצועים קוגניטיביים וברמות סמנים ביולוגיים מסוימים של אלצהיימר בקרב משתתפים שנטלו נאטוקינאז במשך שישה חודשים. חשוב לציין שמדובר במחקר ראשוני, וצריך מחקרים גדולים ומבוקרים יותר כדי לאשר את התוצאות האלה.
כשמשווים בין תוספי נאטוקינאז שונים, חשוב לשים לב ליחידות פעילות (FU - Fibrinolytic Units). המינונים שנבדקו במחקרים בדרך כלל נעים בין 1000 ל-2000 FU ביום. חשוב גם לבדוק אם התוסף מכיל מרכיבים נוספים, כמו ויטמין K2, שיכולים להשפיע על פעילותו.
הניסוי האישי שלי (וזהירות מוגברת)
אני מודה, אחרי שקראתי את המחקרים האלה, החלטתי לנסות את הנאטוקינאז בעצמי. התחלתי במינון נמוך של 1000 FU ביום, ועליתי בהדרגה ל-2000 FU. הקפדתי לעקוב אחרי תופעות לוואי, כמו דימומים או הפרעות עיכול. למזלי, לא חוויתי תופעות לוואי משמעותיות. אבל חשוב להדגיש - אני לא ממליץ לאף אחד להתחיל לקחת תוספים בלי להתייעץ עם רופא, במיוחד אם יש היסטוריה של בעיות קרישה או אם נוטלים תרופות נוגדות קרישה.
במהלך הניסוי שלי, ניסיתי גם לשלב תזונה עשירה בנוגדי חמצון ודלת סוכר, פעילות גופנית סדירה, ושינה מספקת. קשה לי להגיד בוודאות שהנאטוקינאז הוא זה שעשה את ההבדל, אבל הרגשתי יותר חד ויותר אנרגטי. האם זה אפקט פלצבו? אולי. אבל העיקר הוא שאני מרגיש טוב.
ידע מסורתי ומדע מודרני: חיבור מפתיע
מעניין לחשוב על הקשר בין ידע מסורתי על צמחי מרפא לבין המדע המודרני. הנאטו הוא מאכל יפני עתיק יומין, ורק בשנים האחרונות אנחנו מתחילים להבין את המנגנונים המולקולריים שמאחורי פעילותו. אותו דבר נכון לגבי צמחי מרפא אחרים, כמו כורכום או ג'ינקו בילובה, שלשימוש בהם יש היסטוריה ארוכה ברפואה המסורתית.
האתגרים והשאלות הפתוחות
אני חושב שהנושא הזה מעלה הרבה שאלות מאתגרות. למשל, האם אנחנו באמת צריכים תוספים כדי לנקות את המוח שלנו, או שאפשר להשיג את אותה מטרה באמצעות תזונה מאוזנת ואורח חיים בריא? האם הנאטוקינאז באמת חוצה את מחסום דם-מוח בכמויות משמעותיות? האם יש הבדלים אינדיבידואליים בתגובה לתוסף, בהתאם לגורמים גנטיים או הרגלי חיים?
לצערי, אין לי תשובות חד-משמעיות לכל השאלות האלה. אבל אני חושב שהמחקר בתחום הזה הוא מרתק ומבטיח, ואני מקווה שנראה עוד התקדמות בשנים הקרובות. בינתיים, אני אמשיך לעקוב אחרי המחקרים, להתנסות בעצמי (בזהירות כמובן), ולשתף אתכם בתובנות שלי.
בסופו של דבר, מה שהכי חשוב הוא לזכור שאריכות ימים מבוססת על שילוב של גורמים רבים: תזונה, פעילות גופנית, שינה, ניהול סטרס, וגם קצת מזל. תוספים יכולים להיות כלי עזר, אבל הם לא תחליף לאורח חיים בריא ומאוזן. ואם כבר מחליטים לקחת תוסף, חשוב לעשות זאת בצורה מושכלת ובליווי של איש מקצוע.
אני אשמח לשמוע מהניסיון שלכם. האם ניסיתם פעם תוספים לשיפור תפקוד המוח? מה היו התוצאות? שתפו אותי בתגובות!