ביום שלישי שעבר, בזמן שעמדתי בתור בקופה בסופר "שפע ברכה" (מכירים את זה שבדיוק כשאתם מגיעים, הקופאית מחליטה להחליף גליל נייר?), הבטתי באישה מבוגרת שעמדה לפני. היא נראתה בסביבות ה-80, אבל עמדה זקופה, ניגשה לעגלה בלי מאמץ ונראתה חיונית יותר מחצי מהאנשים הצעירים שהיו שם. זה גרם לי לתהות: מה הסוד שלה? ומה אנחנו מפספסים בכל הנוגע לבריאות הגוף שלנו?
הבנתי שזה לא הגנים, לפחות לא רק. ראיתי איך היא נעה, איך היא משתמשת בגוף שלה - והכל הצביע על דבר אחד: כוח יציבה מדהים. עכשיו, אני יודע, "כוח יציבה" נשמע כמו משהו שמאמני כושר אומרים כדי למכור עוד תוכנית אימונים, אבל תסמכו עלי, זה הרבה יותר מזה. זה המפתח לעמוד שדרה צעיר, לגוף חזק ולחיים ארוכים ובריאים.
אז למה בעצם כוח יציבה כל כך חשוב?
זה פשוט – אבל יש כמה נקודות שרובנו מפספסים. דמיינו לעצמכם בניין. אם היסודות חלשים, מה יקרה? הבניין יתחיל להתנדנד, לסבול מסדקים, ובסופו של דבר יקרוס. אותו דבר קורה עם הגוף שלנו. כוח יציבה הוא היסוד של כל תנועה. הוא מאפשר לנו לשמור על איזון, להגן על המפרקים, ולנוע בחופשיות.
שמעתי את ד"ר ג'ואן ורניקוס, מומחית לאריכות ימים, בפודקאסט "Healthspan Decoded" אומרת משהו שנחרט לי בראש: "אנחנו לא מפסיקים לנוע בגלל שאנחנו מזדקנים, אנחנו מזדקנים בגלל שאנחנו מפסיקים לנוע". מדהים, נכון?
הטעות הנפוצה? מתיחות סטטיות!
כולנו גדלנו על זה שצריך לעשות מתיחות לפני ואחרי אימון. אבל האם תהיתם פעם למה חיות לא עושות מתיחות מורכבות לפני שהן רצות אחרי טרף או בורחות מסכנה? הן פשוט זזות! התנועה הטבעית שלהן משמרת את הגמישות והניידות שלהן.
אל תבינו אותי לא נכון, מתיחות יכולות להיות מועילות, אבל הן לא הפתרון הקסם. אם אתם מבצעים מתיחות סטטיות בלבד, אתם למעשה מרדימים את השרירים ומפחיתים את כוח היציבה שלכם. במקום זאת, התמקדו בתנועה דינמית ואינטואיטיבית.
אז מה עושים? תנועה "פרימיטיבית" היא התנועה הכי מתקדמת.
חשבתם פעם למה תינוקות כל כך גמישים וחזקים? הם נעים בצורה אינטואיטיבית, מתגלגלים, מתהפכים, זוחלים – כל התנועות האלה מחזקות את שרירי הליבה ומפתחות כוח יציבה טבעי.
תרגילים "פרימיטיביים" כמו זחילה, גלגול, קימה מישיבה לרצפה (get-ups) הם הרבה יותר יעילים ממתיחות סטטיות או תרגילים מבודדים בחדר כושר. הם מחזקים את כל הגוף, משפרים את הקואורדינציה ומאמנים את המוח והגוף לעבוד יחד.
קחו לדוגמה את תושבי אוקינאווה, אוכלוסייה שידועה באריכות ימיה. הם לא עושים אימונים מיוחדים או מתיחות מורכבות. הם פשוט נעים הרבה, עובדים בגינות, מטפלים בנכדים, הולכים ברגל – הכל תוך שמירה על יציבה זקופה ותנועה טבעית.
שאלה טובה שעולה בדרך היא: למה לרוץ על הליכון אם אפשר לרוץ בטבע?
למה להגביל את עצמנו לתנועה ליניארית וחוזרת על עצמה על הליכון, כשבעולם האמיתי אנחנו צריכים להתמודד עם משטחים לא אחידים, שיפועים ופניות? זה כמו לשים אריה בכלוב ולצפות שהוא ישמור על הכושר שלו.
אבל שימו לב – לא כדאי להתחיל לרוץ מרתון אחרי שלא זזתם שנים. זה כמו לנסות להרים פסנתר אחרי שלא עשיתם שכיבות סמיכה מגיל 16. אתם עלולים להיפצע!
שאלות מהקהל (בדויות, אבל רלוונטיות):
- רונית מרמת גן שואלת: "אני סובלת מכאבי גב תחתון. האם כוח יציבה יכול לעזור לי?"
תשובה: חד משמעית כן! כאבי גב תחתון קשורים לרוב לחולשה של שרירי הליבה וחוסר איזון שרירי. חיזוק שרירי היציבה יכול להפחית את העומס על הגב ולמנוע כאבים.
- דניאל מחיפה שואל: "אני עובד כל היום מול מחשב. איך אני יכול לשפר את היציבה שלי?"
תשובה: הפסקה קצרה כל שעה לעשות כמה תרגילי תנועה פשוטים יכולה לעשות פלאים. נסו לעשות סיבובים של הכתפיים, מתיחות קלות של הצוואר, או פשוט לקום וללכת קצת.
הניסוי הקטן שישנה לכם את החיים:
עצרו רגע. קומו מהכיסא. שימו לב איך אתם עומדים. האם אתם שמוטים? האם הכתפיים שלכם עגולות? עכשיו, נסו לדמיין חוט שמחובר לקודקוד הראש שלכם ומושך אתכם כלפי מעלה. תרגישו את שרירי הליבה מתחזקים, את הכתפיים נפתחות, ואת עמוד השדרה מתארך.
תחזיקו את היציבה הזו לכמה שניות, תנשמו עמוק, ותשימו לב איך אתם מרגישים. זה הצעד הראשון שלכם לעבר עמוד שדרה צעיר וחזק יותר. אפשר לקרוא לזה "מיינדפולנס של יציבה".
מה זה "מרפקים אל העץ"?
שמעתי פעם מורה לטאי צ'י מדבר על "מרפקים אל העץ". זה לא אומר שצריך ללכת לחבק עצים (למרות שגם זה נשמע נחמד). זה אומר לשמור על המרפקים קרובים לגוף, מה שמפעיל את השרירים הנכונים ביציבה ומגן על הכתפיים. זה טיפ קטן, אבל הוא יכול לעשות הבדל גדול.
אני עדיין מנסה להבין מה הכי נכון בעניין הזה, ואם מישהו מכם ניסתה שיטות שונות לשיפור היציבה - אשמח לשמוע איך היה.
החודש הקרוב אני מתכנן לנסות לשלב יותר תנועה "פרימיטיבית" בשגרת היומיום שלי, ואעדכן כאן בהמשך...אולי בפעם הבאה ניגע בחשיבות של נשימה נכונה ליציבה.