ברוקולי או אבוקדו? ומה הקשר להורמון הגדילה שלי? (כן, גם שלכם)

Close up shot of broccoli florets next to a sliced avocado, representing healthy eating choices for increasing growth hormone.
האם ברוקולי או אבוקדו טובים יותר להגברת הורמון הגדילה? גלו את הקשר בין תזונה, הורמון גדילה ואריכות ימים במאמר מבוסס מחקר זה.

אוקיי, אז ככה זה התחיל. ישבתי עם דניאלה, הדיאטנית הקלינית שלי (ואחת הנשים החכמות שאני מכיר, תאמינו לי), והיא התחילה לדבר על הורמון גדילה. הורמון גדילה? בגיל שלי? חשבתי שאני מדמיין. אבל אז היא התחילה להסביר לי, ואני חייב להודות, לא הכל הבנתי. אבל מה שכן הבנתי זה שלהורמון גדילה יש קשר לא רק לגובה (שזה כבר מאוחר מדי בשבילי), אלא גם לשיקום, לאנרגיה, ולעוד דברים שממש מעניינים אותי.

ואז היא זרקה את השאלה הזאת: "נו, אז מה אתה אוכל שמגביר לך את הורמון הגדילה?" ואני, כהרגלי, נתקפתי בהלם. מה, יש דבר כזה? חשבתי שזו איזו תרופה סודית או משהו. מסתבר שלא.

אז התחלתי לחפור. קראתי מחקרים (חלקם היו סינית בשבילי, תודה לאל שיש גוגל טרנסלייט), דיברתי עם דוקטור איתן (שמתמחה באנטי-אייג'ינג), ובקיצור – למדתי כמה דברים מעניינים. ואני רוצה לשתף אתכם, כי אם אני נהנה מזה, בטח גם אתם.

הורמון גדילה: לא רק לילדים

קודם כל, בואו נעשה סדר. הורמון גדילה (GH) זה לא רק לגובה. הוא משפיע על תהליכים מטבוליים, על מסת שריר, על צפיפות עצם – בקיצור, כמעט על הכל. וירידה ברמות שלו קשורה לתהליכי הזדקנות. אז כן, זה משפיע גם עליכם.

מה שמצחיק (או עצוב, תלוי איך מסתכלים על זה) זה שהגוף שלנו יודע לייצר את הדבר הזה בעצמו. אבל אז אנחנו מתחילים לאכול כמו אמריקאים, לישון כמו סטודנטים לפני מבחן, ולהילחץ כמו עובדים בהייטק, והגוף פשוט אומר "ביי".

למה אני אומר את זה? כי תזונה היא קריטית. זוכרים שאמרתי לדניאלה שאני לא יודע מה לאכול? אז מסתבר שיש כמה דברים שמאוד כדאי לנו להכניס לתפריט.

ברוקולי VS אבוקדו: קרב הטיטאנים

אז, לחלק המעניין – מה יותר טוב להגברת הורמון גדילה, ברוקולי או אבוקדו? האמת, זה לא או או. שניהם מדהימים, אבל מסיבות שונות.

ברוקולי: הברוקולי הוא כמו חייל קטן וחרוץ. הוא עשיר בויטמינים (בעיקר C ו-K), מינרלים, ונוגדי חמצון. אבל מה שיותר חשוב זה תרכובת בשם סולפוראפן. הסולפוראפן הזה, לפי כמה מחקרים (למשל, המחקר הזה מ-2019 ב- Journal of Functional Foods), עוזר לגוף שלנו להתמודד עם דלקות ומחלות. ומה הקשר להורמון גדילה? דלקת כרונית משבשת את ייצור הורמון הגדילה. אז ברוקולי, בעצם, עוזר לגוף לעשות את העבודה שלו.

אבוקדו: האבוקדו, לעומת זאת, הוא כמו מלך. הוא עשיר בשומנים בריאים (שומנים חד בלתי רווים), ויטמינים, ומינרלים. השומנים הבריאים האלה חשובים לייצור הורמונים באופן כללי. הם גם עוזרים לווסת את רמות הסוכר בדם, ורמות סוכר יציבות חשובות גם הן לייצור הורמון גדילה. יש גם מחקרים (תקראו על זה ב- American Journal of Clinical Nutrition משנת 2017) שמראים שאבוקדו יכול לשפר את סמני הדלקת בגוף.

אז מה עושים? אוכלים גם וגם. אני גיליתי שאם אני אוכל חצי אבוקדו בבוקר עם הביצה שלי, וברוקולי מאודה או אפוי ליד הדג בערב, אני מרגיש הרבה יותר טוב. אבל זה רק אני.

מילה על צום לסירוגין (ואיך זה קשור לסבתא שלי)

זוכרים את סבתא שלי, שרה? תמיד אמרה לי "אל תאכל כל הזמן, אתה תהיה חולה". אז מסתבר שהיא צדקה, כמו תמיד.

מחקרים מראים שצום לסירוגין (Intermittent Fasting) יכול להגביר את רמות הורמון הגדילה. איך זה עובד? כשאנחנו צמים, רמות הסוכר והאינסולין יורדות, והגוף מתחיל לשרוף שומן. התהליך הזה, מסתבר, מעודד שחרור של הורמון גדילה.

אני התחלתי לעשות את זה לפני כמה חודשים, ובואו נגיד שבהתחלה זה היה קשה. אבל אחרי שבוע-שבועיים הגוף מתרגל. עכשיו אני אוכל בין 12:00 ל-20:00, ובשאר הזמן שותה מים, קפה שחור, ותה.

האמת? אני מרגיש הרבה יותר אנרגטי. אבל אני לא רופא, אז תתייעצו עם הרופא שלכם לפני שאתם מתחילים עם זה.

תכל'ס: איך מתחילים?

אז מה אני מציע? נתחיל בקטן.

1. שבוע עם ברוקולי ואבוקדו: נסו להכניס לתפריט היומי שלכם מנה אחת של ברוקולי ומנה אחת של אבוקדו. לא משנה איך, העיקר שיהיה טעים.

2. שינה טובה: תשתדלו לישון 7-8 שעות בלילה. אני יודע, זה קשה, אבל זה שווה את זה.

3. פעילות גופנית: תזוזו. תלכו, תרוצו, תרקדו, מה שבא לכם. פעילות גופנית משחררת הורמון גדילה.

4. צום לסירוגין (אם אתם אמיצים): תתחילו עם 12 שעות צום, ואז תעלו בהדרגה ל-16.

וזהו. זה לא קסם, זה לא תרופת פלא, אבל זה יכול לעשות שינוי גדול. תזכרו, הגוף שלנו חכם. הוא יודע מה הוא צריך. רק צריך להקשיב לו.

אני עדיין חוקר את הנושא, ואני בטח אעדכן אתכם אם אני אלמד דברים חדשים. אבל בינתיים, אני מקווה שזה נתן לכם קצת חומר למחשבה.

אגב, מישהו יודע אם יש קשר בין הורמון גדילה להומור? כי אם כן, אני חייב לאכול יותר ברוקולי.

מיכאל ברנר's Avatar

מיכאל ברנר

מיכאל ברנר הוא חוקר עצמאי בתחום התזונה, הביוכימיה והמנגנונים המולקולריים של הזדקנות ואריכות חיים. בשנים האחרונות, הוא משלב ידע ממחקרים פורצי דרך עם חוכמה מסורתית מתרבויות ארוכות-חיים ברחבי העולם. הגישה הייחודית שלו מתמקדת בראיית המזון כ"מידע ביולוגי" ולא רק כמקור קלוריות או נוטריאנטים. מיכאל מקדיש את זמנו לבחינת המחקרים העדכניים ביותר, ניסויים עצמיים שיטתיים, וראיונות עם חוקרים מובילים בתחום אריכות החיים. הוא ידוע ביכולתו לתרגם מדע מורכב למידע מעשי ונגיש, תוך שילוב סיפורים אישיים וחקר מקרים.